میخچه ها و پینهها لایههای ضخیم شده و سخت پوستی هستند و زمانی ایجاد میشود که پوست سعی میکند از خود در برابر سایش، اصطکاک و فشار محافظت کند. این عارضههای پوستی معمولاً روی پاها و انگشتان پا یا روی دستها و انگشتان دست ایجاد میشوند.
میخچه و پینههای پوستی معمولاً ظاهر زشت و ناخوشایندی دارند. اگر فرد سالمی هستید، تنها در صورت احساس ناراحتی باید میخچه یا پینه را درمان کنید. برای بسیاری از افراد کم کردن منبع اصطکاک یا فشار باعث از بین رفتن میخچه و پینه خواهد شد.
میخچه شبیه پینه است زیرا ناحیهای از پوست ضخیم است که در اثر فشار یا اصطکاک ایجاد میشود، با این حال، چند تفاوت کلیدی وجود دارد که این دو را از هم جدا میکند. پینه کوچکتر است و دارای یک مرکز “هسته” دردناک است که با پوست ملتهب احاطه شده است. همانطور که میخچه ضخیمتر و بزرگتر میشود، به صورت داخلی در لایههای عمیقتر پوست ایجاد و اغلب باعث درد و ناراحتی میشود.
معمول است که آنها در نواحی تحمل وزن پوست شما ظاهر میشوند. میخچهها معمولاً به عنوان توده سخت شناخته میشوند که در آن پوست سازگار شده و “هسته” دردناک میخچه سفت شده است. همچنین میتواند در نواحی غیر تحمل کننده وزن پا ایجاد شود، به ویژه در بین انگشتان پا که به هم فشرده شدهاند. این به عنوان میخچه نرم شناخته میشود. رنگ آنها مایل به سفید/خاکستری است.
علائم میخچه
در صورت مشاهده موارد زیر می توانید حدس بزنید که دچار میخچه شده اید یا بیماری پوستی دیگری است:
- پوست ضخیم، خشک و زبر.
- ایجاد برآمدگی سفت و سخت.
- بروز حساسیت یا درد در زیر پوست.
- پوسته پوسته شدن ناحیه.
- میخچه با پینه یکی نیست و از نظر ظاهر و اندازه باهم فرق دارند.
میخچه پا:
میخچه پا یا foot corn لایههای ضخیم شده و سفت شدهای از پوست هستند که بیشتر اوقات روی نوک انگشتان پا، میان انگشتان، کف و کنارههای پا ایجاد میشوند. میخچهها معمولاً کوچک و دایرهای شکل هستند و مرکز مشخصی دارند. میخچهها زمانی به وجود میآیند که پوست شما تلاش کند در برابر اصطکاک و فشار با ایجاد یک لایه اضافی، از خودش محافظت کند. میخچهها به لمس حساس هستند و در هنگام پوشیدن کفش یا راهرفتن میتوانند بسیار دردناک باشند.
میخچه در نقاط مختلفی از پا تشکیل میشود:
- زیر ناخن پا
- بین انگشتان پا
- کنارههای پا
- پایین پاشنههای پا
دو نوع اصلی میخچه پا وجود دارد:
میخچه پا سخت:
میخچههای سخت پا تمایل دارند در قسمت بالایی و کناری انگشتان پا ایجاد شوند. با علل، علائم، تشخیص و درمان میخچه پا آشنا شوید میخچههای سخت رایجترین نوع میخچه پا هستند. آنها نواحی کوچک، رنگ پریده یا زرد رنگی از پوست برآمده و سفت شده، تقریباً به اندازه نخودی هستند که با ناحیه وسیعتری از پوست ضخیم احاطه شدهاند. میخچههای سفت پا، با نام مستعار هلوما دوروم، تمایل دارند در نواحی استخوانی مانند بالای انگشتان پا (معمولاً قسمتهای خارجی)، در کنار انگشت کوچک یا توپ پا ایجاد شوند. آنها معمولاً به دلیل اصطکاک کفش ایجاد میشوند.
میخچه پا نرم:
میخچههای نرم پا بین انگشتان پا ایجاد میشوند. با علل، علائم، تشخیص و درمان میخچه پا آشنا شوید میخچههای نرم با نام مستعار Heloma Molle، به رنگ سفید و لاستیکی متفاوت به نظر میرسند. آنها معمولا در وسط فرو رفته هستند. این نوع میخچههای پا در اثر رطوبت، معمولاً به دلیل تعریق یا خشک نشدن پاهای شما به درستی، نرم میشوند. آنها معمولاً در بین انگشتان پا ایجاد میشوند، معمولاً در انگشت چهارم و پنجم وقتی انگشتان پا به یکدیگر ساییده میشوند.
علت ایجاد میخچه پا چیست؟
همانطور که گفته شد فشار و اصطکاک ناشی از اعمال تکراری، باعث بروز و رشد میخچهها میشود. برخی از این منابع فشار و اصطکاک عبارتاند از:
- پوشیدن کفشهای تنگ و پاشنه بلند نامناسب
- پوشیدن کفشهای گشادی که پای شما در آن میلغزد
- خودداری از پوشیدن جوراب باعث ایجاد اصطکاک بین پا و کفش میشود.
- پوشیدن صندل به مدت طولانی هم میتواند باعث ایجاد میخچه شود.
- عدم درمان قوس کف پا
- افزایش وزن و حاملگی
- دویدن زیاد و مکرر
- ساعات طولانی سرپا ایستادن
- پوشیدن جورابهای نامناسب
- بالا بودن سن که میتواند باعث کاهش چربی میان بافتها، پوکی استخوان و ناهنجاریهای استخوانی ناشی از آن شود
- برهنه راه رفتن روی سطوح بدون فرش یا کفپوش
میخچه پا چه عوارضی دارد؟
- میخچه پا اگر درمان نشود، عوارض زیر را بهدنبال دارد:
- ایجاد درد و ناراحتی مزمن در کف پا
- بروز ناهنجاریهای استخوانی و آناتومیکی
- لنگیدن هنگام راهرفتن
عوارض خطرناک برای بیماران دیابتی
میخچه دست :
مانند پا، میخچهها میتوانند روی انگشتان و یا روی دستها در پاسخ به فشار، اصطکاک یا ساییدگی طولانی مدت ایجاد شوند. افرادی که بیشتر از همه در معرض ابتلا به میخچه انگشتان دست قرار دارند، افرادی هستند که مرتب با دستهای خود کار میکنند، این افراد شامل:
- کارگرهای ساختمانی
- باغبانها
- مکانیکها
- نوازندگان گیتار
- قهرمانان رشتههای ورزشی مختلف
علت ایچاد میخچه دست چیست؟
استفاده از دست ها برای انجام یک کار سخت و سنگین برای طولانی مدت و همچنین کار کردن بدون استفاده از دستکش محافظتی باعث میشود افراد دچار میخچه در نهایت دستانشان بشوند.
علائم و نشانههای میخچه انگشتان دست:
- پوست سفت و زرد رنگ در قسمتهای برآمده انگشتان دست و یا در قسمت جانبی انگشتان
- وجود مناطق تحریک پذیر روی انگشتان که نسبت به تغییرات فشار حساس است.
- احساس درد در هنگام انجام کارهای دستی بدون استفاده از دستکش
- پوست فلس مانند و مومی
گاهی اوقات افراد مبتلا به میخچه روی انگشتان دست، هیچ نشانهی دردناکی را تجربه نمیکنند. در این شرایط عارضه بیشتر جنبهی زیبایی دارد و باعث بدشکلی انگشتان دست شده است.
پیشگیری از میخچه دست و پا:
- پوشیدن کفشهایی که فضای کافی را در اختیار انگشتان پا بگذارد: اگر نتوانید انگشتان پا را درون کفش تکان دهید، این مسئله نشاندهندهی این است که کفش تنگ است.
- استفاده از پوششهای حفاظتی: در اطراف بخشهایی از پا که در معرض سایش با کفش یا جوراب قرار دارد از پدهای مخصوص غیر پزشکی و یا پانسمان استفاده کنید. همچنین میتوان از ابزارهای مخصوصی برای جدا کردن انگشتان پا و یا کلافهای پشمی بین انگشتان پا استفاده کرد.
- استفاده از دستکشهای مخصوص در هنگام استفاده از ابزار آلات: در صورت نداشتن دستکش، از ابزارهایی استفاده کنید که دور دستههای آنها با پوششهای مخصوصی پوشیده شده است.
- مرطوب نگه داشتن مداوم انگشتان و دستها با کرم مرطوب کننده
درمان میخچه چگونه ممکن است ؟
همانطور که گفتیم میخچـه و پینه یک لایه سفت روی پوست و معمولا روی انگشتان پا یا دست میباشد.
اگر سالم هستید و سابقه بیماری خاصی ندارید، میتوانید برای درمان میخچه از چسب های میخچه که دارای سالیسلیک اسید 40 درصد هستند استفاده کنید در واقع سالیسیک اسید موجود در این چسب ها پوست های مرده و سفت شده را کم کم نرم میکند تا شما با کمی ماساژ با آب گرم یک لایه از پوست های مرده را بردارید و اینکار را تا زمان نرم شدن و از بین رفتن میخچه می توانید انجام دهید.
دستور استعمال چسب میخچه:
- محل میخچه را بشوئید و سپس خشک نمایید.
- طبق دستور دکتر داروساز یا پزشک چسب میخچه را استفاده نمایید.
- بعد از گذشت 48 ساعت چسب میخچه را از روی آن بردارید .
- در صورت حساسیت به چسب میخچه پا با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.
- تا حداکثر 14 روز هر 48 ساعت می توانید از بانداژ موضعی دارو استفاده نمایید تا میخچه کاملا رفع شود و از بین برود البته در مورد باید با پزشک مشورت کنید زیرا ممکن است موجب عفونت پا شود.
- پس از برداشتن چسب 5 دقیقه دست یا پایتان را در آب گرم بگذارید تا به رفع میخچه کمک کند.
معرفی برخی از روش های خانگی برای از بین بردن میخجه :
1-درمان میخچه پا با روغن کرچک
استفاده از روغن کرچک یک راه موثر و سریع برای درمان میخچه پا است. اگر از روغن کرچک به طور مرتب استفاده کنید پوست سخت میخچه را نرم میکند و به مرور زمان درمان خواهد شد.بهتر است روزی سه بار مقداری روغن کرچک روی میخچه بمالید تا کامل درمان شود.
نکته بسیار مهم: به هیچ وجه روی پوست شکاف خورده و خراشیده، روغن کرچک استفاده نکنید.
2- درمان میخچه کف پا با سنگ پا
سنگ پا سلول های مرده پوست را از بین میبرد. از آنجا که میخچه هم نوعی پوست مرده به حساب میآید، سنگ میتواند برای درمان میخچه کف پا مفید باشد.برای استفاده از سنگ پا لازم است ابتدا پاهای خود را حدود ده دقیقه در آب گرم قرار دهید. سپس سنگ پا را خیلی آرام و ملایم روی میخچه کف پا بکشید. امروزه با آمدن سنگ پای برقی میتوانید به راحتی پوست کف پا و اطراف قوزک پا را لایه برداری کنید. انجام مکرر این عمل ماتع از خشکی و به وجود آمدن میخچه کف پا میگردد.
3- استفاده از سرکه سیب
سرکه سیب هم خاصیت لایه برداری داشته و میتواند سلولهای مرده پوست را از بین ببرد. علاوه بر این، سرکه سی خاصیت ضد باکتریایی ذاشته و از عفونت میخچه جلوگیری خواهد کرد.
4- درمان میخچه کف پا با سیر
سیر به از بین رفتن بافت میخچه کمک میکند. یک عدد سیر را به دو قسمت تقسیم کنید و نصف آن را حدود یک دقیقه روی میخچه پا بمالید. بعد از اینکه یک دقیقه سیر را به میخچه مالیدید، نصف دیگر سیر را روی میخچه بگذارید و آن را با باند بپوشانید و اجازه دهید از شب تا صبح روی میخچه بماند.
5- زدن روغن نارگیل روی میخچه
همانطور که میدانید روغن نارگیل خاصیت مرطوب کنندگی بالایی دارد. برای درمان میخچه کف پا باید مقداری از این روغن را روی میخچه بزنید و آرام ماساژ دهید. این کار به بهبود میخچه کمک زیادی خواهد کرد.
6- درمان میخچه با ویتامین E یا A
زمانی که به میخچه دچار شدید، هر شب قبل از خواب یک عدد کپسول ویتامین E یا A را با سوزن سوراخ کنید و روغن داخل آن را روی میخچه پا بمالید. چند دقیقه صبر کنید و بعد یک جوراب پنبهای روی آن بپوشید.
چه زمانی برای درمان میخچه باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر میخچه دردناک و یا ملتهب شود باید به پزشک مراجعه کرد. در صورتی که فرد به دیابت مبتلا باشد و یا اینکه سرعت جریان خون او کمک باشد قبل از انجام هر گونه خود درمانی برای میخچه باید با پزشک تماس بگیرد. چرا که حتی کوچکترین جراحت روی پا منجر به یک زخم عفونی باز خواهد شد.
سخن آخر:
اگر علی رغم اقدامات خود مراقبتی وضعیت میخچه بدتر و دردناکتر شود، باید اقدامات درمانی زیر را انجام داد
- برداشتن پوست اضافی: پزشک با استفاده از چاقوی مخصوص جراحی در مطب خود میتواند پوست اضافه را برش بزند. هرگز این کار را خود انجام ندهید، چرا که ممکن است باعث عفونت شود.
- داروهای از بین برندهی میخچه و پینه: پزشک از داروی خاصی حاوی اسید سالیسیلیک ۴۰ درصد استفاده خواهد کرد. این داروها بدون نسخه هم از داروخانه قابل تهیه هستند. قبل از استفاده از این دارو، پزشک از بیمار میخواهد که به کمک سنگ پا یا سوهان مخصوص پا پوست مرده را تا حدود زیادی بردارد. اگر نیاز به استفاده از سالیسیلیک اسید در ابعاد زیاد باشد، نوع ژل مانند آن تجویز خواهد شد.
- استفاده از ابزارهای خاص درون کفش: اگر فرد به اختلالات ساختاری و بدشکلی پا دچار باشد، پدهای مخصوصی را تجویز خواهد کرد که تا حدود زیادی از بروز دوباره میخچه و پینه جلوگیری خواهد کرد.
- جراحی: در مواقع خاص برای اصلاح ساختار استخوانی که باعث افزایش اصطکاک شده است، جراحی انجام خواهد شد