جوش یا آکنه مشکلی است که افراد ممکن است در هر سنی آن را تجربه کنند. معمولا جوش به علت تغییرات هورمونی در بدن یا مسدود شدن منافذ رخ میدهد. البته این عارضهی پوستی در اثر عوامل مختلفی به وجود میآید. جوش میتواند در هر قسمتی از بدن بروز کند، اما معمولا روی صورت ایجاد میشود. میدانیم که افراد زیادی با جوش سروکله میزنند؛ برای همین در مقالهی امروز دیجیکالا مگ قرار است اطلاعات مفیدی را دربارهی درمان فوری جوش در اختیارتان قرار دهیم. در این مقاله با علل جوش، درمانهای خانگی و داروهای بدون نسخه برای درمان جوش، رژیم غذایی مناسب جهت کنترل جوش و زمان مراجعه به پزشک آشنا میشوید. تا پایان مقاله در کنار ما باشید.
جوش یا آکنه چیست؟
جوش که به دو دستهی التهابی و غیرالتهابی تقسیم میشود، زمانی به وجود میآید که غدد چربی (غدد سبوم) مسدود شده و در اثر باکتریها عفونی میشوند. جوش یک بیماری پوستی رایج بهویژه در میان نوجوانان محسوب میشود، چون غدد سبوم آنها تحت تأثیر آندروژن چربی بیشتری تولید میکند. تخمین زده شده که ۸۰ درصد از نوجوانان از جوش رنج میبرند. جوش میتواند روی صورت، پیشانی، پشت، گردن، قفسهی سینه، بازو و شانه رخ دهد.
جهت مشاهده و خرید ژل کرم ضدجوش هیدرودرم مدل Tea Tree Oil با قیمت عمده کلیک کید
جوش به چه علت رخ میدهد؟
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، عوامل مختلفی میتوانند بروز جوش را به دنبال داشته باشند که در ادامه تعدادی از آنها آورده شدهاند.
۱. مسدود شدن منافذ
مسدود شدن منافذ رایجترین دلیل جوش به شمار میرود. جوش معمولا زمانی به وجود میآید که منافذ در اثر کثیفی، چربی، باکتری، سبوم بیش از حد و سلولهای پوستی مرده مسدود میشوند.
۲. ژنتیک
عوامل ژنتیکی یکی از مهمترین دلایل بروز جوش محسوب میشوند. ممکن است علت حساسیت، چربی و خشکی پوست شما ژنتیکی باشد. کسانی که پدر و مادرشان جوش دارند یا در گذشته به جوش مبتلا بودهاند، به احتمال بیشتر دچار جوش میشوند.
۳. تغییرات هورمونی
نوسانات هورمونی یکی دیگر از رایجترین علل جوش محسوب میشود. تغییرات هورمونی در بزرگسالان میتواند منجر به تولید سبوم بیشتر و جلوگیری از دفع کثیفی و سلولهای پوستی مرده شود که این موضوع بروز جوش را به همراه دارد. علاوه بر این زنان در دوران بارداری یا دوران قاعدگی ممکن است به دلیل نوسانات هورمونی دچار جوش شوند.
۴. استرس
استرس عامل بسیاری از بیماریها به شمار میرود. محققان در یک مطالعه در سال ۲۰۰۳ در دانشگاه استنفورد به این نتیجه رسیدند که استرس منجر به جوش و آکنه میشود. در این مطالعه که شامل ۷ دانشآموز پسر و ۱۵ دانشآموز دختر میشد نشان داده شد که دانشآموزان در دوران امتحانات بیشتر دچار جوش شدند. استرس ممکن است منجر به تولید سبوم بیشتر و مسدود شدن فولیکولهای مو شود و از این طریق باعث ایجاد جوش شود.
۵. سیگار کشیدن
خیلی خوب میدانید که سیگار کشیدن مضرات وحشتناکی برای سلامتی بدن دارد. یکی از این مضرات جوش است. البته به تحقیقات بیشتری در این زمینه نیاز است تا بتوانیم نظر قطعی دهیم.
جهت مشاهده و خرید انواع آدامس های ترک سیگار نیکلایف با قیمت عمده کلیک کنید
۶. عدم رعایت بهداشت
بعضی از عادتهای بد مانند نشستن صورت بهطور مرتب، استفاده از لوازم آرایشی حاوی مواد شیمیایی یا خوابیدن بدون پاک کردن آرایش همگی میتوانند مسدود شدن منافذ و در نتیجه بروز جوش را به دنبال داشته باشند.
۷. مصرف بعضی از داروها
بعضی از داروها حاوی کورتیکوستروئیدها، آندروژن یا لیتیوم هستند که میتوانند باعث نوسانات هورمونی و در نتیجه جوش شوند.
۸. مصرف مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات و محصولات لبنی
ثابت شده که بعضی از مواد غذایی منجر به جوش میشوند. محصولات لبنی از جمله شیر حاوی نوعی هورمون هستند که میتواند باعث تولید سبوم بیشتر و در نتیجه جوش شود. مواد غذایی غنی از قند میتوانند سطح قند خون و انسولین را افزایش دهند. این موضوع تولید سبوم را بالا میبرد و جوشهای فعلی را بدتر میکند. علاوه بر این مواد غذایی حاوی کربوهیدرات مثل غلات سبوسدار هم میتوانند منجر به بالا رفتن سطح قند خون و انسولین شوند.
روشهای خانگی برای درمان فوری جوش
روشهای متنوعی برای درمان جوش وجود دارد. با مصرف داروها ممکن است بعضی عوارض جانبی را تجربه کنید. روش ایمنتر برای درمان جوشها استفاده از ترفندهای خانگی است. در ادامه چند راهکار خانگی برای درمان فوری جوش را معرفی کردهایم.
۱. یخ
استفاده از یخ یک گزینهی عالی برای درمان جوشی محسوب میشود که هنوز بهطور کامل عفونی نشده است.
یخ میتواند تورم، قرمزی و التهاب پوست را کاهش دهد. علاوه بر این به غدد چربی در خارج کردن کثیفی، چربی اضافی و میکروبها از پوست کمک میکند. یخ همچنین میتواند در بهبود گردش خون مفید باشد.
طرز استفاده
- برای استفاده از این روش درمانی اول از همه صورتتان را با یک صابون ملایم بشویید.
- یخ را در یک تکه پارچه قرار دهید. حواستان باشد یخ را بهطور مستقیم روی پوست قرار ندهید، چون این کار ممکن است به پوست آسیب برساند.
- پارچهی حاوی یخ را برای چند ثانیه روی جوش نگه دارید. یخ نباید بیشتر از یک دقیقه روی پوست بماند، وگرنه پوست آسیب میبیند.
- پارچه را از روی صورتتان بردارید، ۵ دقیقه صبر کنید، سپس مراحل بالا را تکرار کنید.
۲. عسل
یک روش سریع دیگر برای رها شدن از جوش استفاده از عسل است. عسل ترکیباتی دارد که میتوانند از رشد باکتریها و میکروارگانیزمهای بیماریزا در منافذ پیشگیری کنند. علاوه بر این عسل خواص ضدالتهابی دارد و میتواند قرمزی، تورم و عفونتهای پوست را کاهش دهد. این ترکیب یک جاذب رطوبت (هومکتانت) طبیعی محسوب میشود که به حفظ رطوبت در پوست کمک میکند. این موضوع در رفع خشکی پوست اثرگذار است.
احتیاط
حتما از عسل خام استفاده کرده و از استفاده از محصولات فرآوری شدهی عسل اجتناب کنید. این محصولات ممکن است پوست را تحریک کنند. این موضوع ممکن است بدتر شدن جوش را به همراه داشته باشد.
طرز استفاده
- ابتدا صورتتان را با یک صابون ملایم و آب ولرم بشویید. حواستان باشد که پوستتان را اسکراب نکنید و از حوله برای خشک کردن پوست خود استفاده نکنید، چون این کار منجر به تحریک پوست میشود.
- عسل خام را با استفاده از اپلیکاتور پنبهدار استریل بهطور مستقیم روی نواحی مدنظر بمالید.
- اجازه دهید عسل به مدت ۳۰ دقیقه روی پوست بماند. در این مدت زمان پوستتان را بهآرامی ماساژ دهید تا عسل بهتر جذب پوست شود.
- پوستتان را با آب گرم بشویید. از این روش خانگی دو بار در روز استفاده کنید.
- یک روش خانگی دیگر برای درمان فوری جوش این است که عسل و پودر دارچین را با یکدیگر مخلوط کنید تا یک خمیر غلیظ به دست بیاید. خمیر ایجاد شده را روی صورتتان قرار دهید و نیم ساعت صبر کنید. در پایان صورت خود را با آب گرم بشویید.
۳. آب لیموترش
آب لیموترش تازه هم یک روش خانگی اثرگذار برای از بین بردن آکنه است. لیموترش حاوی ویتامین C است که میتواند به رفع باکتریها یا ارگانیزمهای میکروسکوپی کمک کند و قرمزی ناشی از جوش را کاهش دهد. اسیدهای موجود در آب لیموترش میتوانند به منقبض کردن بافتهای پوستی و خارج کردن چربی اضافی از پوست کمک کنند.
طرز استفاده
- صورتتان را با آب ولرم و صابون ملایم بشویید. سپس صورت خود را خشک کنید.
- یک عدد لیموترش را نصف کنید و آب آن را بگیرید. آب لیموترش را با مقداری آب رقیق کنید.
- مخلوط را با استفاده از پنبه روی نواحی مدنظر قرار دهید.
- ممکن است احساس سوزش یا خارش کنید. این موضوع طبیعی است. با این حال اگر پوست حساسی دارید، لازم است بدانید که این روش درمانی برای شما مناسب نیست.
- اجازه دهید آب لیموترش به مدت ۲۰ دقیقه روی صورتتان بماند تا پوستتان اسیدهای موجود در آن را جذب کند.
- صورتتان را با آب گرم بشویید.
- کار دیگری که میتوانید بکنید این است که با مخوط کردن آب لیموترش و پودر دارچین یک خمیر درست کنید. خمیر را به مدت ۶۰ دقیقه روی جوش خود قرار دهید. این کار به درمان فوری جوش کمک میکند. اگر پوست حساسی دارید، از استفاده از این روش درمانی خودداری کنید.
۴. خمیردندان
خمیردندان حاوی روغنهای اسانسی، هیدروژن پراکسید، جوششیرین، الکل، منتول و تریکلوزان است که همگی به از بین بردن باکتریهای ایجادکنندهی آکنه و خشک کردن جوش کمک میکنند. هرچند خمیردندان برای دندانها و نه پوست طراحی شده است، بنابراین ممکن است پوست را تحریک کند و منجر به قرمزی، پوستهپوسته شدن و حتی سوزش پوست شود.
احتیاط
خمیردندان میتواند پوست را تحریک کند؛ بنابراین باید به روش درست از آن استفاده کنید.
طرز استفاده
- مقداری از خمیردندان را روی نواحی از پوست خود بمالید که دچار جوش هستند.
- اجازه دهید خمیردندان به مدت ۲ ساعت روی پوست بماند. سپس صورتتان را با آب بشویید و خشک کنید.
۵. بخور
بخور دادن یک روش عالی برای درمان فوری جوش به شمار میرود. این روش درمانی به باز کردن منافذ مسدود شده و خارج کردن سلولهای پوستی مرده، چربی، باکتری و کثیفی از پوست کمک میکند. این موضوع در پاکسازی منافذ و نرم کردن پوست مفید است.
طرز استفاده
- اول از همه مقداری آب را بجوشانید تا میزان آب به دو سوم قابلمه برسد. از آب خیلی داغ برای بخور دادن استفاده نکنید.
- صورتتان را بشویید و موهایتان را ببندید.
- آب داغ را درون یک کاسهی بزرگ بریزید و صورتتان را بهآرامی به کاسه نزدیک کنید. حواستان باشد که صورتتان را بیش از حد به کاسه نزدیک نکنید؛ وگرنه پوستتان میسوزد و آسیب میبیند. بهترین فاصله ۳۰ سانتیمتر است.
- ناحیهی مدنظر از پوست را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بخور دهید.
- این روش درمانی را یک بار در هفته انجام دهید تا پوستتان مرطوب و هیدراته شود.
- همچنین میتوانید مقداری روغن اسانسی به آب اضافه کنید. میتوانید از روغنهایی مانند رزماری، اسطوخودوس یا نعناع استفاده کنید.
۶. روغن درخت چای
روغن درخت چای برای درمان فوری جوش عالی عمل میکند. این روغن خواص ضدقارچی و ضدمیکروبی دارد و میتواند به جلوگیری از ارگانیزمهای میکروسکوپی و باکتریهای ایجادکنندهی آکنه کمک کند. علاوه بر این روغن درخت چای خواص تسکیندهنده دارد و به همین علت میتواند در کاهش قرمزی و التهاب پوست مفید باشد. این روغن همچنین به خشک کردن جوش و باز کردن غدد سبوم مسدود شده کمک میکند.
نکته
ممکن است بعد از استفاده از روش خانگی زیر کمی احساس سوزش کنید؛ این موضوع کاملا طبیعی است.
طرز استفاده
- یک کاسه بردارید و در آن سه تا چهار قطره از روغن اسانسی درخت چای را با نصف فنجان آب مخلوط کنید.
- یک عدد گوش پاککن را به مخلوط ایجاد شده آغشته کنید و آن را روی نواحی دچار جوش پوست بمالید.
- اجازه دهید روغن درخت چای به مدت ۲۰ تا ۲۵ دقیقه روی پوست بماند. سپس صورت خود را بشویید. میتوانید دو بار در روز از این روش درمانی استفاده کنید تا سریع نتیجه بگیرید.
- کار دیگری که میتوانید بکنید این است که چند قطره از روغن درخت چای را با یک قاشق غذاخوری ژل آلوئهورا مخلوط کنید و ترکیب به دست آمده را روی جوشهای خود قرار دهید. اجازه دهید ترکیب به مدت ۱۵ دقیقه روی صورتتان بماند. سپس صورت خود را بشویید.
- یک گزینهی دیگر مخلوط کردن یک قاشق چایخوری روغن نارگیل یا روغن بادام را با دو تا سه قطره روغن درخت چای است. ترکیب به دست آمده را روی نواحی مدنظر پوست قرار دهید و چند ساعت صبر کنید. سپس صورتتان را با آب ولرم بشویید. میتوانید این ترفند خانگی را دو بار در روز به کار بگیرید تا جوشهایتان برطرف شوند.
۷. سیر
سیر در درمان فوری جوش و آکنه عالی عمل میکند. این ترکیب حاوی خواص ضدباکتریایی، ضدقارچی، ضدالتهابی، ضدویروسی و آنتیاکسیدانی است و میتواند به از بین بردن باکتریها و کاهش قرمزی و تورم پوست کمک کند. علاوه بر این سیر غنی از ویتامین C، مواد معدنی و ترکیبات مفیدی است که همگی برای پوست مهم هستند.
نکته
اگر در اثر استفاده از سیر روی پوست احساس سوزش غیرقابلتحملی را تجربه کردید، بلافاصله صورتتان را با آب بشویید و دیگر از این روش درمانی استفاده نکنید.
طرز استفاده
- پوست یک حبه سیر را بگیرید و آن را به سه قسمت تقسیم کنید.
- سیر را روی جوشهای خود بمالید و اجازه دهید برای چند دقیقه روی جوشها بماند. سپس پوستتان را با آب خنک بشویید.
- چند بار در روز این روش درمانی را به کار بگیرید.
- همچنین میتوانید هر روز یک حبه سیر بخورید. این کار به افزایش گردش خون کمک میکند. هرچند نباید در خوردن سیر زیادهروی کنید، چون این کار منجر به تحریک معده میشود.
۸. جوششیرین
جوششیرین کاربردهای مختلفی دارد. برای آشنایی با کاربردهای متنوع این ترکیب مفید میتوانید مقالهی زیر را بخوانید. جوششیرین میتواند پوست را لایهبرداری کند و کثیفی، سلولهای پوستی مرده و چربی اضافی پوست را از بین ببرد. جوششیرین همچنین خواص ضدالتهابی دارد و به همین علت قرمزی و تورم پوست را کاهش میدهد.
نکته
اگر پوستتان حساس است، نباید از این روش خانگی استفاده کنید، چون ممکن است باعث خشکی، قرمزی و تحریک پوستتان شود.
طرز استفاده
- دو قاشق غذاخوری جوششیرین را با دو قاشق غذاخوری آب ترکیب کنید تا یک خمیر به دست بیاید.
- صورتتان را بهطور کامل با آب بشویید. خمیر ایجاد شده را روی جوشهای خود قرار دهید و ۱۵ دقیقه صبر کنید. سپس صورت خود را با آب خنک بشویید و بهآرامی با دستتان به صورتتان ضربه بزنید تا خشک شود.
- میتوانید دو بار در روز این روش درمانی را به کار بگیرید تا جوشهایتان سریع درمان شوند.
- اگر بعد از استفاده از ترکیب بالا سوزش شدید پوست را تجربه کردید، صورتتان را بلافاصله بشویید.
۹. خیار
خیار سرشار از پتاسیم، کلسیم، فسفر و منیزیم است که همگی به از بین بردن کثیفی، سلولهای پوستی مرده و باکتری کمک میکنند. این میوه همچنین حاوی ویتامینهای A، C و E است که میتوانند به کاهش التهاب کمک کنند. خواص آنتیاکسیدانی خیار میتواند در خنک کردن و کاهش قرمزی پوست مفید باشد. علاوه بر این خیار پوست را بهخوبی هیدراته میکند، چون ۹۰ درصد از آن را آب تشکیل داده است.
طرز استفاده
- خیار را نصف کنید و در مخلوطکن چند پالس بزنید تا یک خمیر به دست بیاید.
- صورتتان را با آب گرم و صابون ملایم بشویید و خمیر ایجاد شده را روی نواحی از پوست که دچار جوش هستند قرار دهید.
- اجاره دهید مخلوط به مدت ۳۰ تا ۴۵ دقیقه روی پوست بماند. سپس صورتتان را با آب بشویید.
- دو بار در روز این روش درمانی را به کار بگیرید.
- همچنین میتوانید با خیار، عسل، آب لیموترش، آب گوجهفرنگی، پودر چوب صندل و ماست یک ماسک صورت خانگی درست کرده و از آن برای درمان فوری جوش استفاده کنید.
جهت مشاهده و خرید کرم مرطوب کننده کاسه ای جی مدل خیار با قیمت عمده کلیک کنید
۱۰. پاپایا
پاپایا سرشار از پاپائین است که خواص ضدباکتریایی، ضدقارچی، ضدالتهابی و ضدویروسی دارد. این میوه میتواند پوست را لایهبرداری کند، منافذ مسدود شده را باز کند و لپیید (چربی) اضافی پوست را از بین ببرد. این میوه همچنین حاوی بتاکاروتن، ویتامین B و ویتامین C است که همگی به کاهش قرمزی و تورم کمک کرده و پوست را نرم و لطیف میکنند. علاوه بر این پاپایا سیستم ایمنی بدن را برای مبارزه با شکلگیری لکههای تیره، جوش و سایر مشکلات پوستی تقویت میکند.
طرز استفاده
- چند تکه از پاپایای خام را درون مخلوطکن بریزید و آن را چند پالس بزنید.
- صورتتان را با آب بشویید و خشک کنید.
- خمیر به دست آمده را روی نواحی مدنظر پوست قرار دهید و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه صبر کنید. سپس صورت خود را بشویید.
- دو بار در روز این روش درمانی را به کار بگیرید تا جوشهایتان سریع برطرف شوند.
- همچنین میتوانید با عسل، ماست یا خامه و پاپایا یک ماسک صورت درست کنید. ماسک را روی صورت تمیز خود قرار دهید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه صبر کنید. سپس صورتتان را بشویید.
۱۱. سرکهی سیب
اگر میخواهید جوشهایتان را سریع درمان کنید، از سرکهی سیب استفاده کنید. این ترکیب خواص ضدعفونیکننده و ضدقارچی دارد و میتواند تورم، قرمزی و درد را کاهش دهد. خاصیت اسیدی سرکهی سیب میتواند به از بین بردن بسیاری از انواع باکتریها و ویروسها کمک کند و از این طریق جلوی عفونتها را بگیرد.
علاوه بر این سرکهی سیب میتواند به حفظ سطح PH پوست در محدودهی طبیعی کمک کند که این موضوع رشد میکروبها را دشوار میکند. این ترکیب همچنین به تولید کلاژن، از بین بردن چربی اضافی پوست، ترمیم سلولهای پوستی آسیبدیده و رفع سلولهای پوستی مرده کمک میکند.
نکته
بعد از استفاده از این روش درمانی روی صورتتان تونر بزنید.
طرز استفاده
- صورتتان را با آب بشویید و با حوله خشک کنید.
- یک واحد سرکهی سیب را با سه واحد آب مخلوط کنید. پنبه را به ترکیب ایجاد شده آغشته کنید و آن را بهطور مستقیم روی جوشهای خود بمالید.
- اجازه دهید مخلوط به مدت ۱۰ دقیقه یا طی شب روی پوستتان بماند. سپس صورت خود را بشویید.
- چند بار در روز استفاده از این روش درمانی را تکرار کنید.
۱۲. ماست
از زمانهای قدیم از ماست برای بهره بردن از خواص فوقالعادهی آن برای پوست استفاده میشد. ماست میتواند پوست را از درون و بیرون تغذیه کند. ماست سرشار از مواد مغذی مختلف از جمله زینک، ویتامین B، کلسیم و اسید لاکتیک است که یک آنتیبیوتیک طبیعی محسوب میشود و به لایهبرداری کردن پوست و تولید کلاژن کمک میکند.
علاوه بر این منافذ مسدود شده را باز میکند و قرمزی پوست را کاهش میدهد. خوردن ماست آسانترین روش برای بهره بردن از فواید آن است. خوردن ماست ظاهر پوست را بهبود میبخشد. همچنین میتوانید با ماست یک ماسک صورت خانگی درست کنید. این ماسک به روشن شدن، کاهش قرمزی و مرطوب کردن پوست کمک میکند.
نکته
حتما از ماست بدون طعم و شیرین نشده استفاده کنید؛ وگرنه ممکن است پوستتان قرمز و تحریک شود.
طرز تهیهی ماسک صورت با ماست
- صورت و دستان خود را با آب گرم بشویید و خشک کنید.
- مقدار مناسبی از ماست بدون طعم را با انگشتان خود روی صورتتان قرار دهید.
- اجازه دهید ماست به مدت ۱۵ دقیقه روی صورتتان بماند. سپس صورت خود را بهطور کامل با آب گرم بشویید.
- میتوانید از این ماسک دو بار در روز استفاده کنید.
طرز تهیهی ماسک صورت با ماست و عسل
- اول از همه صورت و دستانتان را بشویید.
- یک کاسه بردارید و در آن یک قاشق غذاخوری ماست را با یک قاشق چایخوری عسل خام مخلوط کنید.
- ماسک ایجاد شده را روی صورتتان قرار دهید. ۱۵ دقیقه صبر کنید. سپس صورت خود را با آب بشویید.
طرز تهیهی ماسک ماست و جو دوسر
- صورتتان را با آب و صابون ملایم بشویید.
- در یک کاسه یک قاشق غذاخوری ماست را با یک قاشق چایخوری جو دوسر ترکیب کنید.
- مخلوط را روی صورت خود قرار دهید و ۱۰ دقیقه صبر کنید.
- صورتتان را با آب گرم بشویید و خشک کنید.
۱۳. آسپرین
آسپرین یک ترکیب اثربخش برای نرم و روشن نگه داشتن پوست به شمار میرود. آسپرین حاوی استیل سالیسیلیک اسید است که یک لایهبردار عالی برای پوست به شمار میرود. این ترکیب همچنین میتواند به کاهش اندازهی منافذ و التهاب کمک کند.
نکته
زمانی که از آسپرین استفاده میکنید، چشمهایتان را لمس نکنید.
طرز استفاده
- ۵ یا ۶ عدد قرص آسپرین را در چند قطره آب حل کنید.
- برای اینکه نتیجهی بهتری بگیرید، به مخلوط بالا مقداری عسل، سفیدهی تخممرغ یا روغن زیتون اضافه کنید.
- بهآرامی مخلوط را روی صورتتان قرار دهید و ۱۵ دقیقه صبر کنید.
- صورت خود را با آب گرم بشویید.
۱۴. ژل آلوئهورا
ژل آلوئهورا خواص ضدباکتریایی و ضدقارچی دارد و به پیشگیری از باکتری، کاهش التهاب و سرعت بخشیدن به فرآیند درمان کمک میکند. علاوه بر این در برطرف کردن کثیفی، سلولهای پوستی مرده و چربی اضافی موجود در منافذ مفید است. سالیسیلیک اسید موجود در ژل آلوئهورا میتواند تعادل PH پوست را به حالت عادی برگرداند. با استفاده از ژل آلوئهورا پوست سالمتر میشود.
طرز استفاده
- در یک کاسه یک قاشق غذاخوری ژل آلوئهورا را با یک تا دو قاشق چایخوری گلاب مخلوط کنید.
- میتوانید به ژل آلوئهورا مقداری عسل خام، آب لیموترش، پودر زردچوبه یا روغن درخت چای اضافه کنید.
- مخلوط را روی نواحی مدنظر پوست قرار دهید.
- اجازه دهید مخلوط به مدت ۱۵ دقیقه روی پوست بماند. سپس صورتتان را با آب گرم بشویید.
- دو بار در هفته از این ترفند خانگی استفاده کنید تا جوشهایتان بهبود پیدا کنند.
جهت مشاهده و خرید ژل آلوئه ورا پمپی کامان با کیفیت و حجم عالی با قیمت عمده کلیک کنید
۱۵. روغن زیتون
روغن زیتون خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی دارد و به همین دلیل به از بین بردن باکتری، کاهش تورم و التهاب پوست کمک میکند.
این روغن حاوی مواد مغذی مختلف و اسیدهای چرب ضروری است که در از بین بردن سلولهای پوستی مرده، کثیفی و سموم دیگر موجود در منافذ اثرگذار هستند. ویتامینهای D، E و K موجود در روغن زیتون به ترمیم پوست آسیبدیده و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند و از این طریق مانع از بروز جوش میشوند.
طرز استفاده
- صورت و دستان خود را با آب بشویید.
- روغن زیتون را بهطور مستقیم روی جوشهای خود قرار دهید.
- میتوانید به روغن زیتون مقداری نمک دریا، آب لیموترش تازه، جوششیرین، سیر، روغن درخت چای، روغن اسطوخودوس، عسل یا سرکهی سیب اضافه کنید.
- مخلوط را روی نواحی مدنظر پوست قرار داده و بهآرامی ماساژ دهید.
- اجازه دهید مخلوط به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه روی پوست بماند. سپس پوست خود را با آب گرم بشویید.
- سه بار در هفته این روش درمانی را به کار بگیرید.
- میتوانید دو بار در روز از این روش برای درمان فوری جوش استفاده کنید.
۱۶. روغن آرگان
روغن آرگان حاوی ترکیبات بیواکتیو مانند کاروتنها و توکوفرولها است که خواص ضدمیکروبی دارند. در یک مطالعه نشان داده شد کرم حاوی روغن آرگان تولید سبوم یا چربی را کاهش میدهد. این موضوع ممکن است به کاهش عفونت اطراف جوش و پیشگیری از مسدود شدن منافذ توسط چربی کمک کند.
طرز استفاده
- چند قطره از روغن آرگان را با یک روغن حامل مثل روغن زیتون مخلوط کنید.
- ترکیب روغنها را با استفاده از پنبهی استریل شده روی جوش قرار دهید.
- سه تا چهار بار در روز این روش درمانی را به کار بگیرید.
۱۷. روغن جوجوبا
روغن جوجوبا خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی دارد. خواص ذکر شده میتوانند به بهبود التهاب پوست در اثر جوش کمک کنند و از بروز جوش خفیف هم پیشگیری کنند.
طرز استفاده
- چند قطره از روغن جوجوبا را با یک روغن حامل مانند روغن بادام ترکیب کنید.
- مقداری از مخلوط به دست آمده را با استفاده از پنبه روی جوش قرار دهید.
- میتوانید تقریبا ۳ تا ۴ بار در روز از این روش خانگی استفاده کنید تا جوشهایتان درمان شوند.
۱۸. روغن کرچک
ترکیب اصلی روغن کرچک ریسینولئیک اسید نام دارد که نشان داده شده حاوی خواص ضدالتهابی و ضدمیکروبی است. این خواص روغن کرچک ممکن است منجر به بهبود التهاب و عفونت اطراف جوش شود. در نظر داشته باشید که این روغن ممکن است منجر به تحریک پوست بعضی از افراد شود. بنابراین حتما قبل از استفاده از آن تست پچ را انجام دهید.
طرز استفاده
- مقداری آب را بجوشانید و بخور دهید.
- سپس مخلوط روغن کرچک و روغن زیتون را روی صورت خود قرار دهید.
- میتوانید اجازه دهید روغن طی شب روی پوستتان بماند و صبح روز بعد صورتتان را بهطور کامل با آب بشویید.
- میتوانید دو بار در هفته از مخلوط بالا استفاده کنید.
۱۹. نمک اپسوم
نمک اپسوم که با نام منیزیم سولفات هم شناخته میشود، التهاب را کاهش داده و پوست را تسکین میدهد. این ترکیب ممکن است به کم کردن تورم اطراف جوش و کاهش ظاهر جوش کمک کند. توجه داشته باشید که نمک اپسوم ممکن است در بعضی از افراد منجر به واکنشهای آلرژیک شود. اگر بعد از استفاده از این روش درمانی تحریک پوست، تنگی نفس یا تورم لبها را تجربه کردید، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
طرز استفاده
- دو تا سه قاشق چایخوری از نمک اپسوم را در دو فنجان آب گرم مخلوط کنید.
- یک تکه پارچهی تمیز را در مخلوط به دست آمده بزنید و آن را روی صورت خود قرار دهید.
- چند دقیقه صبر کنید. سپس صورت خود را بهطور کامل با آب بشویید.
- دو بار در هفته برای استفاده از این روش درمانی کافی است.
۲۰. روغن ماهی
روغن ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است که نشان داده شده خواص ضدالتهابی دارند. این خاصیت روغن ماهی ممکن است به کاهش تورم ناشی از جوش و ترشح چربی توسط غدد چربی کمک کند. نشان داده شده که مکمل روغن ماهی هم شدت آکنه را کاهش میدهد. هرچند برای اینکه بتوانیم بهطور قطعی در این زمینه نظر بدهیم، به تحقیقات بیشتری نیاز داریم. قبل از مصرف مکمل روغن ماهی حتما با پزشک مشورت کنید.
طرز استفاده
مکمل روغن ماهی را به تعداد دفعات توصیه شده توسط پزشک مشورت کنید.
۲۱. روغن نارگیل
روغن نارگیل خواص ضدالتهابی دارد و میتواند درد و التهاب ناشی از جوش را کاهش دهد. لوریک اسید که ترکیب اصلی روغن نارگیل به شمار میرود، خواص ضدمیکروبی دارد. این موضوع ممکن است به کاهش عفونت اطراف جوش کمک کند. اگر پوستتان چرب است، از روغن نارگیل استفاده نکنید، چون این روغن بهشدت کومدونزا است و میتواند منافذ را مسدود کند.
طرز استفاده
- یک قاشق چایخوری از روغن نارگیل بکر را روی نواحی از پوست خود بمالید که دچار جوش هستند.
- میتوانید دو بار در روز از روغن نارگیل برای درمان فوری جوش استفاده کنید.
۲۲. زردچوبه
زردچوبه حاوی کورکومین است که نشان داده شده منجر به بهبود چشمگیر آکنه میشود. کورکومین همچنین خواص ضدالتهابی و ضدباکتریایی دارد. این خواص ممکن است در کاهش تعداد دفعات بروز جوش مفید باشند.
طرز استفاده
- با مقدار مناسبی آب و یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه یک خمیر غلیظ درست کنید.
- خمیر را روی جوشهای خود قرار دهید. زمانی که خمیر خشک شد، صورت خود را با آب بشویید.
- اگر به زردچوبه حساسیت دارید، از آن بهصورت موضعی استفاده نکنید.
۲۳. چای سبز
چای سبز سرشار از پلیفنولهایی است که میتوانند ترشح چربی توسط غدد چربی در پوست را تنظیم کنند. این موضوع ممکن است به کاهش تعداد دفعات بروز جوش کمک کند. چای سبز همچنین خواص ضدالتهابی دارد و ممکن است تورم اطراف ناحیهی مدنظر را کاهش دهد.
طرز استفاده
- برگهای چای سبز را از دو عدد چای سبز کیسهای خارج کنید.
- برگها را درون یک کاسه آب گرم بریزید و به آنها مقداری ژل آلوئهورا اضافه کنید.
- از این مخلوط بهعنوان ماسک صورت استفاده کنید.
- اجازه دهید ماسک به مدت ۱۵ دقیقه روی صورتتان بماند. سپس صورت خود را با آب بشویید.
- دو بار در هفته از این روش خانگی برای درمان جوش کمک بگیرید.
۲۴. عصارهی رزماری
عصارهی رزماری حاوی مواد شیمیایی و ترکیباتی است که خواص آنتیاکسیدانی، ضدباکتریایی و ضدالتهابی دارد. چند مطالعه به بررسی اثرات عصارهی رزماری روی درمان فوری جوش پرداختند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ به این نتیجه رسید که عصارهی رزماری میتواند التهاب و باکتریهای ایجادکنندهی جوش را کاهش دهد.
طرز استفاده
- صورت و دست خود را با آب و صابون ملایم بشویید.
- مقدار مناسبی از عصارهی رزماری را روی جوشهای خود بمالید.
- اجازه دهید عصارهی رزماری برای چند دقیقه روی پوست بماند. سپس صورت خود را با آب بشویید.
داروهای بدون نسخهی پزشک برای درمان فوری جوش
برای درمان فوری جوش خود میتوانید از داروهای بدون نسخهی پزشک استفاده کنید. داروهای مختلفی برای درمان جوش وجود دارند؛ هرچند این داروها ممکن است منجر به بعضی عوارض جانبی شوند و ممکن است برای همهی افراد مبتلا به جوش مناسب نباشند. حتما قبل از استفاده از داروهای بدون نسخه با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید خطری شما را تهدید نمیکند. داروهای بدون نسخهی پزشک معروف که برای جوشهای خفیف تا ملایم مناسب هستند، ترکیبات فعال زیر را دارند.
- سالیسیلیک اسید
- هیدروژن پراکسید
- آلفا اسید هیدروکسی
پزشک ممکن است برای درمان آکنه داروهای قویتری را تجویز کند که در ادامه به تعدادی آنها اشاره کردهایم.
- ژلها و کرمهای ترتینوئین
- ژلها و کرمهای کلیندامایسین
- ایزوترتینوئین خوراکی
- آنتیبیوتیکهای خوراکی
- قرصهای ضدبارداری
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر دچار جوش خفیف تا متوسط باشید، چهار تا شش هفته طول میکشد تا جوشهایتان بهطور کامل برطرف شوند. اگر جوش بعد از مدت زمان ذکر شده برطرف نشد، باید به یک متخصص پوست مراجعه کنید. پزشک به شما کمک میکند علت اثربخش نبودن روشهای خانگی که استفاده کردید را متوجه شوید. مؤثر نبودن درمانهای خانگی میتواند به علت تغییرات هورمونی، همچنین ابتلا به جوشهای ندول یا کیستیک باشد که مدیریت آنها با روشهای خانگی دشوار است.
رژیم غذایی مناسب برای کنترل جوش
بعضی از مواد غذایی فرآوری شده مانند محصولات لبنی، پاستا، غلات صبحانهی شیرین شده، نان و غذاهای فوری شاخص گلیسمی بالایی دارند. این مواد غذایی ممکن است منجر به تغییر در تولید سبوم و در نتیجه بروز جوش شوند. برای کنترل جوش باید مصرف مواد غذایی حاوی شاخص گلیسمی بالا را کاهش دهید و مواد غذایی سرشار از فیبر غذایی و اسیدهای چرب را در رژیم غذایی خود جای دهید.
مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که مصرف مواد غذایی حاوی شاخص گلیسمی پایین و چربی کم میتواند تعداد دفعات بروز جوش را کاهش دهد. مصرف منابع آنتیاکسیدانها از جمله میوههایی مانند توتفرنگی، بلوبری و سبزیجات غنی از ویتامین A و زینک هم میتواند در درمان فوری جوش مفید باشد.
کلام آخر
جوش مشکلی است که این روزها افراد زیادی با آن سروکله میزنند. این مشکل پوستی ممکن است شما را در هر سنی تحت تأثیر قرار دهد. برای درمان فوری جوش میتوانید از راهکارهای خانگی استفاده کنید که یا هیچ عوارض جانبی ندارند یا عوارض جانبی آنها محدود است. اگر بعد از به کار بردن راهکارهای خانگی ذکر شده در این مقاله علائمی مانند حساسیت، قرمزی یا درد را تجربه کردید، استفاده از روش درمانی را متوقف کرده و در صورت برطرف نشدن علائم به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند به شما در درمان فوری جوش کمک کند.