عارضه ناخن جویدن در بسیاری از افراد به خصوص کودکان، نوعی رفتار تکرار شونده متمرکز بر بدن است. ناخن جویدن میتواند از نظر شدت، شامل سطوح مختلفی باشد. کمترین و بیخطرترین حالت آن یک عادت هر از گاهی است. اما این مشکل میتواند تا حد یک رفتار تخریبی و آسیب زننده پیشرفت کند.
یکی از جوانب ناخوشایند ناخن جویدن این است که از لحاظ اجتماعی رفتاری غیرقابل قبول میباشد؛ ناخنهای زبر و دندانه دار و خورده شده ظاهر زیبایی ندارند و کلاً ناخن جویدن کار جالبی در نظر گرفته نمیشود و البته نیست. برخی از افراد چنان ناخن هایشان را میجوند که از انگشت هایشان خون جاری میشود یا آن قدر در این امر زیاده روی کرده اند که دیگر تقریباً ناخنی برای آنها باقی نمانده است
اما تنها مشکل زیبا نبودن انگشتان نیست، زیرا این کار میتواند تاثیر منفی بر روی سلامتی شما نیز داشته باشد. وقتی که شما ناخن هایتان را میجوید، در واقع بین دهان و انگشتتان مبادله باکتری انجام میشود. اگر گوشههای ناخن و به اصطلاح ریشه ناخن را بجوید این باکتریها وارد زیر ناخن خواهند شد.
علاوه بر این با این کار ممکن است صدمات دائمی و جبران ناپذیری به ناخن ها، لثه و دندان هایتان وارد کنید. از این رو اگر شما که به عادت ناخن جویدن مبتلایید و در حال خواندن این مقاله هستید و البته به دنبال راهی برای دست برداشتن از این عادت ناخوشایند هستید بهتر است در ادامه با ما همراه باشید.
جویدن دندان می تواند نشان دهنده بیماری باشد. همچنین در بلندمدت به یک مشکل جدی منجر خواهد شد. جویدن دائم ناخن که به ناخن و پوست اطراف آسیب می رساند یک بیماری است که onychophagy یا onychophagia نام داشته و به عنوان اختلال وسواسی و روانی شناخته می شود.
برخی از دلایل جویدن ناخن عبارت اند از:
- سردگی، بیحوصلگی و ناامیدی: افراد افسرده و بیحوصله برای این که خود را مشغول نگه دارند، گاهی به جویدن عادت کرده و آن را برای خود یک رفتار تلقی میکنند.
- تمرکز: برخی افراد در هنگام انجام کار و یا حل مشکلات، از این عمل به عنوان یک میل درونی و نه یک انتخاب آگاهانه، برای تمرکز کردن کمک میگیرند.
- استرس و اضطراب: در هنگام بروز موقعیتهای پر اضطراب، افراد برای کاهش استرس به صورت ناخودآگاه شروع به ناخن جویدن میکنند.
- مشکلات عاطفی و روانی: این دسته از موارد میتواند شامل اختلالات بیشفعالی و نقص توجه، افسردگی شدید، وسواسهای فکری-عملی، اضطراب جدایی و تیک عصبی باشد.
برخی از عوارضی ناخن جویدن برای بدن دارد؟
- انتقال باکتریهای زیر ناخن به پوست
- بیماریهای ویروسی ناخن مانند : چرک و تبخال ناخن
- انتقال کرمک از مقعد به دهان
- بیماریهای لثه
- بیماریهای گوارشی
- در صورت انجام طولانیمدت ؛ تغییر فرم ناخنها
چگونه میتوان عادت جویدن ناخن را ترک نمود؟
1-علت را تشخیص داده و راهی برای مقابله با آن پیدا کنید:
مهم است بفهمید چه چیزی باعث می شود ناخن هایتان را گاز بگیرید. ممکن است زمانی که استرس، خستگی، یا اضطراب دارید ، مکانیزمی برای مقابله باشد. یا ممکن است متوجه شده باشید احتمالا در زمان خاصی که تلویزیون تماشا می کنید، رخ دهد . علت آن ممکن است چیزهای فیزیکی مثل حضور ریشه ناخن باشد. هر چه که باشد، زمانی که از انگیزه خود آگاه هستید، می توانید با یک برنامه برای اجتناب از آن ها و یا یافتن راهی جایگزین برای مقابله بپردازید . تنها درک زمانی که در معرض جویدن ناخن های هستید ممکن است شما را به .
2-ناخن ها را کوتاه نگه دارید:
بهترین راه پیشگیری از این مشکل کوتاه نگه داشتن ناخن ها و تمیز کردن آنهاست. اگر ناخنی برای جویدن نباشد این عادت تان را تغییر می دهید.
3-از دستکش یا برچسب ناخن استفاده کنید:
دستکش یا برچسب ناخن می تواند از جویدن ناخن ها پیشگیری کند. شاید به نظرتان احمقانه به نظر برسد اما اگر نمی توانید این مشکل را حل کنید، باید این روش را امتحان کنید.
4- دست ها را مشغول نگه دارید:
مشغول نگه داشتن دست و دهان می تواند از این مشکل پیشگیری کند. هربار که به جویدن ناخن وسوسه شدید، یک توپ کوچک به دست گرفته یا آدامس بجوید. اگر دست و ناخن مشغول باشد از این کار اجتناب خواهید کرد.
5- از محلول های ترک عادت جویدن ناخن استفاده کنید:
استفاده از محلول های تلخ روی ناخنها باعث میشود هنگام ناخن جویدن مزه تلخی احساس کنید. معمولا ناخن جویدن غیر ارادی و بدون آگاهی انجام میشود. با چشیدن مزه تلخی، از اینکه ناخواسته شروع به این کار کردهاید آگاه میشوید و ادامهاش نخواهید داد. به مرور و با تکرار این مراحل، کمتر ناخنهایتان را خواهید جوید. این مواد غیر سمی بوده اما مزه بسیار بدی دارند و باعث میشوند که شما از ناخن جویدن مطلع شوید .
نکات زیر را مدنظر داشته باشید :
- روزی چند بار از آنها روی ناخن بزنید .
- همیشه آنها را همراه داشته باشید .
- بعد از ترک نیز تا چند وقت از آنها استفاده کنید .
نکات مهم:
درصورتیکه ناخن جویدن را ترک کردید به خود جایزه بدهید مثلاً با دوستان خود برای خوردن شام به رستوران بروید .
شما باید دقت کنید که در چه زمانهایی شروع به جویدن ناخن میکنید تا علت آن را پیداکرده و آن را درمان کنید مثلاً میتواند علتهایی مانند عصبانی شدن یا وارد شدن استرس به شما باشد .
باید بدانید که ناخن جویدن مزمن میتواند مشکلات سلامتی را برای شما به همراه داشته باشد زیرا باکتریها از دستبهدهان شما منتقل میشوند .