کلاژن چیست ؟ کلاژن به انگلیسی Collagen که از واژه ی یونانی کلا به معنای چسب گرفته شده یک پروتئین سخت، نا محلول و فیبری است که از فراوان ترین پروتئین های بدن است و حدود یک سوم از کل پروتئین های آن را تشکیل می دهد.
کلاژن یکی از مهم ترین اجزای ساختمانی پوست، استخوان و دندان، ماهیچه ها، تاندون ها و رباط ها است. در واقع کلاژن مانند چسبی است که بافت های مختلف بدن را در کنار هم نگه می دارد. یکی از ویژگی خاص این پروتئین خاصیت بازجذبی است، به این معنی که به اجزای کوچک تر تبدیل شده، تغییر شکل می دهد و دوباره جذب بدن می شود. این ویژگی خاص باعث شده که این پروتئین مناسب استفاده در طیف متنوعی از درمان های پزشکی باشد.
حداقل شانزده نوع پروتئین کلاژن در بدن وجود دارد که از بین آن ها سه تا پنج نوع از اهمیت بالایی برخوردارند. به طور مثال کلاژن نوع یک در لایه های پوست وجود دارد که باعث تقویت آن ها می شود. علاوه بر این کلاژن به پوست خاصیت ارتجاعی می دهد و با حفظ آب بافت پوستی مانع از خشکی و چین و چروک می شود.
این پروتئین در درم یا لایه میانی پوست به تشکیل یک شبکه فیبری از سلول ها به نام فیبروبلاست کمک می کند که سلول های جدید روی آن رشد می کنند. این عمل باعث جوان سازی پوست می شود. کلاژن همچنین در تعویض و ترمیم سلول های مرده پوست نیز نقش دارد.
همه ی انواع کلاژن ابتدا به شکل پروکلاژن ساخته می شوند. به این ترتیب که دو آمینو اسید پرولین و گلایسین به کمک ویتامین C با یکدیگر ترکیب می شوند و پروکلاژن را می سازند. بنابراین بدن به طور طبیعی کلاژن را تولید می کند و ما می توانیم با دریافت مقدار مناسبی از مواد مغذی، به بدن در ساخت این پروتئین مهم کمک کنیم.
عوامل کاهشدهنده میزان کلاژن چیست ؟
بارزترین دلیل کاهش کلاژن در بدن افزایش سن است که باعث خشک شدن پوست، از دست رفتن خاصیت ارتجاعی و کشانی پوست و ایجاد چین و چروک خواهد شد.
سایر عواملی که بر کاهش کلاژن در پوست دخیل هستند عبارتند از:
- استرس باعث اختلال در سلامت پوست و تشکیل خطهای عمیق در ناحیه صورت میشود.
- قرارگرفتن در معرض اشعه خورشید به مدت طولانی و بدون استفاده از ضدآفتاب، کلاه یا عینک
- ماندگاری آرایش و آلودگی روی سطح پوست بخصوص هنگام خواب
- کمبود ویتامینهای ضروری و آنتیاکسیدانها
- عدم مصرف کافی میوه و سبزیجات
- مصرف دخانیات و مواد الکی
جهت مشاهده و خرید کرم آبرسان کلاژن سنت ایوز با قیمت عمده کلیک کنید
چگونه کلاژن بدن را با مواد غذایی افزایش دهیم؟
همان طور که گفته شد کلاژن در سرتاسر بدن ما وجود دارد بنابراین لازم است که برای جذب و تولید هر چه بیشتر آن تلاش کنیم. شما می توانید با گنجاندن مواد غذایی زیر میزان این پروتئین ضروری را در بدنتان افزایش دهید.
میوه های کلاژن ساز:
در بین مواد غذایی متنوعی که باعث تولید کلاژن بیشتر می شوند میوه ها جایگاه بالایی دارند. میوه هایی مانند پرتقال، نارنگی، لیموترش، گریپ فروت، کیوی، پاپایا، انگور سفید، بلوبری، توت فرنگی و تمشک جزو میوه های سرشار از ویتامین C هستند و افزایش میزان کلاژن نقش مهمی دارند.
سبزیجات کاژنساز:
برای کلاژن سازی هر چه بیشتر با سبزیجات باید به سراغ آن هایی بروید که حاوی میزان زیادی ویتامین C، ویتامین K و آنتی اکسیدان ها هستند. برای این که پوست بدنتان سالم بماند باید سبزیجاتی مانند بروکلی، کلم ها، اسفناج، چغندر، بادمجان و گل کلم در برنامه ی غذایی تان باشد. این مواد غذایی با تولید ویتامین ها و مواد معدنی متعدد و به خصوص ویتامین C به ساخت کلاژن کمک می کنند و مفاصل و پوست را در سلامت بهتری قرار می دهند. یادتان باشد که گوجه فرنگی بیشتری نیز مصرف کنید. چون میزان بالای لیکوپن آن باعث تولید هر چه بیشتر کلاژن می شود.
اسیدهای چرب امگا 3:
اسیدهای چرب امگا 3 دوستدار کلاژن هستند و تأثیر زیادی در افزایش میزان آن دارند. ماهی هایی مانند ماهی آزاد، ماهی تن، ماهی خال مخالی، روغن های گیاهی، گردو، بادام هندی، بادام یا حتی خیار جزو منابع غذایی حاوی امگا 3 هستند. این مواد غذایی باعث نرمی مفاصل، بهبود وضعیت روده ها و شفافیت هر چه بیشتر پوست می شوند. توجه داشته باشید که مصرف این مواد غذایی باعث کاهش خطر بیماری های قلبی عروقی شده و میزان کلسترول بد را نیز کاهش می دهند.
سویا و مشتقاتش:
برخی از محصولات تهیه شده از سویا مانند شیر یا پنیر سویا حاوی «جنیستئین» هستند. این ترکیب شیمیایی قدرت بدن برای ترشح هر چه بیشتر کلاژن را بالا می برد و با آنزیم هایی که خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری بافت های بدن را به خطر می اندازند مقابله می کند. توصیه می کنیم سویا را وارد برنامه ی غذایی تان کنید و از خواص آن بهره مند شوید.
گوگرد:
گوگرد یک ماده ی معدنی مفید و ضروری برای سنتز کلاژن و کرتین بدن است. کمبود این ماده ی معدنی باعث بروز ضعف در پوست، موها و ناخن ها می شود. در واقع مواد غذایی حاوی گوگرد جایگاه مهمی در لیست مواد غذایی تولید کننده ی کلاژن دارند. برای جذب گوگرد بیشتر می توانید به موز، مرغ، گوشت اردک، توفو یا همان پنیر سویا، میوه ی نارگیل، پاپایا و سیر و پیاز اعتماد کنید.
مصرف مکمل:
یکی دیگر از روش های رایج جذب کلاژن بیشتر مصرف مکمل است که با انواع مختلف تولید شده و در بازار وجود دارند. می توانید از کپسول، پودر یا قرص های کلاژن استفاده کنید. البته بهتر است قبل از مصرف هر نوع مکمل یا دارویی با پزشک مشورت کنید. چون لازم است که دوز مصرف این مکمل ها بر حسب نیاز بدنتان باشد. برای افزایش تأثیر هر چه بیشتر مکمل کلاژن در بدن توصیه های زیر را در نظر داشته باشید:
- از مکمل هایی استفاده کنید که همچنین حاوی ویتامین C نیز باشند. چون این ویتامین باعث جذب هر چه بیشتر کلاژن می شود.
- بهتر است مکمل ها را در وعده ی صبحانه مصرف کنید تا جذب آن بیشتر شده و بهتر اثر کند.
- حتماً از مکمل های تائید شده و به فروش رسیده در داروخانه های معتبر استفاده کنید.
- برای افزایش تأثیر مکمل های کلاژن حتماً رژیم غذایی سالم و متنوعی داشته باشید.
افزایش کلاژن سازی در بدن با درمانهای کلینیکی به چه شکل میباشد؟
درمانهای متعددی وجود دارد، که باعث کمک به افزایش تولید کلاژن می شود. برخی از این روشها به شرح زیر میباشند.
لیزر: برخی از لیزرهای پوستی که امروزه استفاده از آنها بسیار متداول است، به تحریک پوست برای تولید کلاژن کمک میکند. تابش اشعه لیزر باعث از بین رفتن کلاژنهای آسیبدیده شده؛ در نتیجه سلولهای پوست مجبور به تولید کلاژنهای جدید میشوند.
آر اف فرکشنال: نیز یکی از انواع لیزرهای پوستی است که با انتقال انرژی از طریق سوزنهای بسیار ریز به لایه دوم پوست، و اثرگذاری ستونی بر این لایه، موجب تحریک مکانیسم ترمیم، بهبود طبیعی پوست و تولید کلاژن میشود.
هایفوتراپی:پزشکان روش نوینی را برای جوانسازی پوست به وسیله امواج اولتراسوند، به نام هایفوتراپی ارائه دادهاند که بدون جراحی علاوه بر رفع چین و چروک، موجب لیفتینگ پوست نیز میگردد.
میکرونیدلینگ:میکرونیدلینگ جهت درمان خطوط ظریف صورت، جای جوش و اسکار، سفتی و بهبود رنگ پوست، مورد استفاده قرار میگیرد و در حین انجام آن از قلم میکرو یا غلطک استفاده میشود تا جراحات کنترل شدهای روی سطح پوست ایجاد نموده و باعث تولید کلاژن و الاستین شود.
تزریق پرکنندهها (فیلرها):پزشکان پوست در بسیاری از موارد برای رفع چین و چروک و افزایش حجم در قسمتهای مختلف صورت و بدن، از تزریق پرکنندهها استفاده مینمایند که این مواد میتواند چربی استخراج شده از بدن خود فرد، یا ساخته شده از موادی ژل مانند باشند که علاوه بر افزایش حجم، فرم دهی و رفع خطوط، به ساخت کلاژن بیشتر در بدن نیز میانجامد.