به برجستگیها یا لکههای پوستی که به رنگ قرمز کمرنگ بوده و معمولا به صورت ناگهانی بر روی پوست ظاهر میشوند، کهیر گفته میشود. مرز لکههای قرمز رنگ معمولا مشخص است و مرکز آن نسبت به اطراف کمرنگتر است. این عارضه میتواند فارغ از سن، جنس و نژاد در هر فردی ایجاد شود. پزشکان تخمین میزنند که حدود ۱۵ تا ۲۳ درصد بزرگسالان حداقل یک دوره در زندگی خود به انواعی از کهیرها دچار شدهاند. افراد معمولا در چنین مواقعی دچار اضطراب و نگرانی میشوند؛ اما اغلب کهیرها واکنش بدن به مواد حساسیتزا هستند. گرچه معمولا بروز این پدیده نگران کننده نیست، اما بهتر است در مورد شناسایی علل ایجاد و درمان آن با یک پزشک گفتوگو کنید.
معمولاً کهیر به صورت ضایعاتی سرخرنگ بر روی پوست ظاهر میشود که گاهی اوقات این نواحی ملتهب، به شکلی برآمده نمایان میشوند و با خارش همراه هستند. به طور کلی می توان کهیر را به دو شکل کهیر حاد (بیماری کمتر از ۶ هفته به طول می انجامد) و کهیر مزمن (بیماری بیشتر از ۶ هفته به طول می انجامد) تقسیم بندی نمود. کهیر مزمن را می توان خود به دو زیر گروه کهیر مزمن خودبخودی و کهیر مزمن القا شده (در اثر عوامل محرک) دسته بندی نمود.
انواع کهیر:
کهیر حاد
شایعترین نوع کهیر است. علائم این نوع از کهیر کمتر از 6 هفته طول میکشد و بهطورمعمول صورت، گردن، انگشتان دست، انگشتان پا و همچنین دستگاه تناسلی مردان را تحت تأثیر قرار میدهد. البته قسمتهای دیگر بدن نیز ممکن است درگیر شوند.
کهیر مزمن
کهیر مزمن با یا بدون آنژیوادم زمانی است که حداقل 2 بار در هفته تکرار شود. کهیر مزمن در هر نقطه ای از بدن ممکن است ایجاد شود و بیش از 6 هفته ادامه یابد و با اندازه های چند میلی متر تا چند سانتی متر دیده میشود. در حدود 30 تا 50 درصد موارد کهیر، مزمن میباشند. طول مدت ابتلاء به کهیر مزمن از چند هفته تا چند سال متفاوت است.
کهیر فیزیکی
گاهی این عارضه به دلیل چیزی که به تحریک پوست منجر میشود، شکل میگیرد. در این شرایط، معمولا فقط پوست ناحیه تحریک شده دچار کهیر میشود و عوارض به ندرت در نواحی دیگر دیده خواهد شد. بیشتر این نوع کهیرها تنها چند ساعت دوام دارند و معمولا خود به خود برطرف میشوند.بعضی از مهمترین عوامل محرک پوست که میتوانند چنین عوارضی را ایجاد کنند عبارتند از:
سرما، گرما، قرار گرفتن در معرض تابش آفتاب، لرزش شدید، فشار، تعریق،فعالیتهای ورزشی
کهیر ناشی از آسیب پوستی
یک نوع رایج از انواع کهیرها آنهایی هستند که پس از لمس یا خراشیدن پوست ایجاد میشوند. این نوع عوارض پوستی گاهی با سایر کهیرها هم همراه میشوند.
علت کهیر زدن
معمولا زمانی کهیر میزنیم که یک عامل حساسیتزا باعث آزاد شدن مقدار زیادی هیستامین و سایر پیامرسانهای شیمیایی در پوست شود. این مواد باعث باز شدن رگهای خونی در ناحیه آسیبدیده پوست شده و در بیشتر موارد منجر به قرمزی آن میشوند. وجود این مواد اضافی در بافتها، اغلب باعث تورم و خارش هم میشوند.
عوامل متعددی میتوانند در ترشح هیستامین نقش داشته باشند؛ از جمله:
یک واکنش آلرژیک مثل آلرژی غذایی یا واکنش به نیش حشره
قرار گرفتن در معرض گرما یا سرما
عفونتهایی مثل سرماخوردگی
داروهای خاص مثل برخی از آنتی بیوتیکها یا ضد التهابهای غیر استروئیدی
با این حال در بسیاری از موارد نمیتوان دلیل واضحی برای ظاهر شدن این عوارض پوستی پیدا کرد. گاهی کهیرهای طولانی مدت در اثر حمله اشتباه سیستم ایمنی بدن به بافت سالم ایجاد میشود. تشخیص این عارضه بسیار مشکل است و نیاز به بررسیهای دقیق پزشکی دارد. برخی از عوامل هم هستند که میتوانند وضعیت آن را بدتر کنند؛ مثل نوشیدن الکل یا کافئین، استرس و گرمای شدید. در صورتی که به این عارضه دچار شدهاید لازم است که از این سه عامل دوری کنید.
جهت مشاهده و خرید شامپو بدن شکلاتی سوپکس حاوی عصاره آلوئه ورا با قیمت عمده کلیک کنید
درمان کهیر
درمان کهیر شامل مصرف آنتیهیستامینهای غیرآرامبخش بهطور منظم و برای چند هفته است.
آنتیهیستامینهایی مانند ستیریزین یا فکسوفنادین با جلوگیری از اثرات هیستامین باعث کاهش علائم کهیر مانند بثورات پوستی و جلوگیری از خارش میشوند. توجه داشته باشید که برخی آنتیهیستامینها باعث خوابآلودگی میشوند، بهخصوص اگر با مصرف الکل توأم شوند. برخی از آنها نیز نباید در دوران بارداری استفاده شوند؛ مگر اینکه پزشک تجویز کند.
ممکن است نیاز باشد بیمارانی که دچار آنژیو اِدم شدهاند به پزشک مراجعه کنند؛ چراکه آنژیوادم میتواند مشکلات جدی تنفسی ایجاد کند.
اگر تورم در ناحیه زبان یا لب باشد، یا اگر تنفس دچار مشکل شود، ممکن است در موارد اضطراری پزشک از تزریق اپینفرین اورژانسی استفاده کند یا اتواینجکتور (داروهای تزریقی که توسط خود بیمار تزریق میشوند) در اختیار بیمار قرار دهد.
بیمار مبتلا به کهیر پوستی باید تا حد ممکن از عوامل محرک شناختهشده خودداری کند.
درمان خانگی کهیر:
ممکن است برخی درمانهای خانگی به تسکین علائم کهیر پوستی کمک کنند.
1. حمام خنک برای رفع کهیر:
یک دوش تازه و یا یک حمام خنک بدون شک یکی از ساده ترین راه های درمان خارش است. برای التهاب عمقی پوست، درمان با آب می تواند واقعا موثر باشد ، از حمام کردن در آب گرم در طول داشتن کهیر خودداری کنید.
2. کمپرس سرد برای درمان کهیر:
استفاده از بسته یخ و پک های سرد یکی از محبوب ترین درمان های خانگی برای از بین بردن کهیر است. به جای بسته یخ، همچنین می توانید از یک بسته ی سبزیجات منجمد استفاده کنید. یک لایه نازک از پارچه را در اطراف بسته سرد قرار دهید و به آرامی روی مناطق آسیب دیده بدن خود فشار دهید. این کار را سه بار در روز انجام دهید، و اجازه دهید 10 دقیقه بماند، یا تا جایی که احساس سر شدن کنید.
3. نحوه ازبین بردن کهیر با آلوئه ورا:
آلوئه ورا یکی از بهترین درمان های خانگی برای از بین بردن کهیر است. مصرف آب آلوئه ورا به طور منظم به شدت به روند سم زدایی کمک می کند. با این حال، نوشیدن آب آلوئه ورا برای کودکان و زنان باردار یا شیرده توصیه نمی شود. ژل آلوئه ورا را آرام بر روی بدن خود ماساژ دهید و اجازه دهید 15 دقیقه بماند و سپس آبکشی کنید ؛ این کار را چند بار در روز برای تسکین سریع کهیر تکرار کنید.
4. ترفند درمان کهیر با جوش شیرین:
سدیم بی کربنات یا جوش شیرین به راحتی در دسترس است و به سرعت به درمان کهیر کمک می کند. یک قاشق چای خوری جوش شیرین را در یک لیوان مخلوط کنید و این آب دار با مقادیر سخاوتمندانه ای در سراسر سینه ها، گردن و سایر قسمت های بدن کهیری خوب بزنید.
5. ریحان کمک کننده به رفع کهیر:
با کمک این آنتی هیستامین قدرتمند طبیعی اش، از امراض پوستی و کسانی که خارش دارند استفاده می شود. یک قاشق غذاخوری از برگ های ریحان (خشک) را در یک ظرف تمیز قرار دهید و آب داغ را اضافه کنید. در شیشه را بگذارید و اجازه دهید خنک شود. یک تکه پارچه پنبه خشک را بردارید و در مخلوط قرار دهید و سپس روی بدن خود بگذارید.
جهت مشاهده و خرید شامپو بدن هتلی گلمیس با قیمت عمده کلیک کنید
6. خمیر جو دوسر مفید کهیر:
بلغور جو دوسر همیشه پوست را ملایم می کند و برای کهیرهای کودکان بسیار مفید است. 2 فنجان بلغور جو دوسر را بشویید و آب کافی برای تهیه یک خمیر صاف را اضافه کنید.دو قاشق غذاخوری نشاسته ذرت را به مخلوط اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. این خمیر را بر روی پوست خود قرار دهید و بگذارید 15 تا 20 دقیقه بماند و بعد بشورید.
7. فواید شیر منیزی برای کهیر:
شیر منیزی یکی دیگر از راه حل های قابل اعتماد برای مبتلایان به کهیر است، به ویژه در زمینه تسکین خارش. شما می توانید این محلول را به کهیرهایتان بزنید تا کارش را انجام دهد. از تحریک پوست ظریف با خارش توسط ناخن ها خودداری کنید.
8. چای کیسه ای برای درمان کهیر:
برای خواص آرام بخشی، کیسه های چای به شدت توصیه می شوند و کمک بزرگی به خارش هستند. کیسه چای را در حدود 10 دقیقه در آب جوش قرار دهید. بگذارید خشک شود و سپس برای 15-20 دقیقه روی کهیرها قرار دهید.
9. با نعناع کهیر را درمان کنید:
به دلیل خواص ضد اکسید کننده و خنک کنندگی آن، نعناع یکی از پرطرفدارترین مواد تشکیل دهنده برای برخورد با کهیر است. تعداد کمی برگ نعناع تازه را خرد کنید و دو قاشق چای خوری از آن را چند دقیقه در آب جوش قرار دهید ؛ بعد از جوشیدن، مایع را خنک کنید و مناطق آسیب دیده خود را با این آب سرد 5-6 بار در روز بشورید.
10. خواص سرکه سیب برای کهیر:
به طور طبیعی کهیرها را با سرکه سیب درمان کنید. چند فنجان سرکه سیب را به وان حمام بریزید و بدن خود را برای 15-20 دقیقه در این وان غوطه ور کنید.شما همچنین می توانید یک مخلوط از یک قاشق چای خوری سرکه سیب، آب لیمو و چند قطره عسل (برای طعم) را در یک لیوان آب آماده کنید. این مایع را دو بار در روز بنوشید.