همه شما این روزها بارها و بارها نام دانه چیا را در سایتها یا صفحههای اینستاگرام شنیدید. شاید از خودتان پرسیدهاید که دانه چیا دقیقاً چیست و چه فایدهای دارد.
دانه چیا چیست؟
دانههای چیا از گیاه مریم گلی، گیاهی گلدار، که به دلیل ایجاد بافت ژلمانند، زمانی که در مایع خیسانده میشود، استخراج میشود. این دانهها به عنوان یک نیروگاه تغذیه در نظر گرفته میشوند، زیرا سرشار از پروتئین، کلسیم، اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین E، روی، آهن، چربیهای غیراشباع و منیزیم هستند. به علاوه این دانهها ده برابر وزن خود میتوانند آب در خود ذخیره کنند که آنها را تبدیل به یک مادهی خوب برای استفاده در اسموتی و دیگر غذاها میکند. اما باید مواظب باشید بیش از حد استفاده نکنید، استفاده بیشتر از میزان توصیه شده باعث میشود فیبر موجود در این دانهها معده را ناراحت کند.
دانه چیا شبیه به تخم شربتی، حالت حبابی جالبی دور خود ایجاد میکند. همین خاصیت به این دانه کمک میکند که توانایی نگهداری آب را داشته باشد. همچنین این دانه حاوی مقدار بسیار زیادی آنتی اکسیدان است که به جوانسازی پوست و موی شما کمک میکند. از سوی دیگر دانه چیا حاوی مقادیر فراوان یبر است که حضورش در رژیم غذاییتان ضروری است. در ادامه شما را بیشتر با خواص دانه چیا بیشتر آشنا میکنیم.
برخی از خواص دانه چیا برای پوست :
1. درمان آکنه و جوش صورت
دانه چیا خواص ضد التهابی دارد و به درمان آکنه و جوش صورت کمک می کند و قرمزی پوست ناشی از جوش را از بین میبرد. امگا ۳ به خاطر خواص بهداشتی و زیبایی آن معروف است ، چیا نیز سرشار از این اسید چرب است که مورد نیاز پوست شما هست. بهتر است مصرف دانه چیا را با ماهی های چرب ترکیب کنید چون این دو خوراکی دو نوع مختلف امگا ۳ دارند. در نظر داشته باشید امگا ۳ برای سلامتی، مو و پوست شما مفید است و با بالابردن نشاط شما باعث میشوند تا پوستتان دچار استرس نباشد و از بروز چروک و آکنه پیشگیری کند.
2. مرطوب کننده طبیعی پوست
روغن چیا باعث افزایش آبرسانی پوست می شود و یک مرطوب کننده طبیعی است که خشکی پوست آرنج ها و پاشنه پا را بهبود می دهد. همه محصولات لبنی مانند شیر به داشتن کلسیم فراوان می شناسند، اما باید بدانید دانه های چیا دارای مقدار بیشتری از کلسیم هستند. بنابراین اگر برای حفظ رطوبت پوست خود نیاز به کلسیم دارید، میتوانید دانه چیا را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. مخصوصا افرادی که نمی توانند محصولات لبنی را به علت آلرژنهای خاصی تحمل کنند، مصرف این دانهها میتواند راه حل خوبی باشد. فایده دیگر این کار تقویت دندانها و استخوانهای شما خواهد بود.
3. کاهش چین و چروک پوست
روغن دانه چیا حاوی مقدار زیادی آنتی اکسیدان و فیتونوتیت ها است که چین و چروک پوست را کاهش داده و باعث جوانسازی پوست صورت می شود. چیا به دلیل این که دارای ماده معدنی روی هست، میتواند پوستی صاف به شما هدیه بدهد و همینطور با التهاب مبارزه کند. روی یکی از مهمترین مواد معدنی برای جلوگیری از نشانه های پیری است. خبر خوب این است که روی موجود در دانههای چیا بسیار زیاد است.
برای خرید کرم جوان کننده و مرطوب کننده آی کارلی با قیمت عمده کلیک کنید
4.مبارزه با آسیب های رادیکال آزاد
گفتیم که دانه چیا سرشار از آنتی اکسیدان است و این خاصیت کمک میکند بهخوبی از پس مقابله با رادیکالهای آزاد بربیاید. به همین دلیل می تواند دوست خوبی برای پوست شما باشد و آن را از خطر بروز چین و چروک نجات دهد.
5.ضد التهاب
خاصیت ضد التهابی، یکی دیگر از خواص دانه چیاست. این دانه خواص خنک کنندگی نیز دارد و برای تسکین آفتاب سوختگی نیز مفید است.
6.افزایش درخشش پوست
دانه چیا سرشار از مواد مفیدی مانند ویتامین ث، ویتامین آ، پتاسیم و آهن است. این مواد در کنار یکدیگر به افزایش کشسانی پوست کمک شایانی میکنند. افزایش خاصیت کشسانی پوست به تازگی و جوانی آن کمک میکند و مانع از بروز چین و چروک میشود. همچنین پوست را روشنتر نشان میدهد؛ پس میتوان افزایش درخشش پوست را نیز از خواص دانه چیا دانست.
7.از پف کردن پوست جلوگیری میکند.
سطح پتاسیم موجود در چیا بسیار بالا است و پتاسیم برای تنظیم فشار خون مفید است. ظاهر پف کرده پوست شما میتواند به دلیل استرسی باشد که هنگام بالا بودن فشار خون تجربه میکنید. پایین آوردن فشار خون شما با پتاسیم، پوست شما را نیز تسکین خواهد داد. برای حفظ ثبات فشار خون و ضربان قلب و جلوگیری از عصبی شدن، از هر گونه غذای فرآوری شده یا شور دوری کنید.
برخی از خواص دانه چیا برای مو :
به همان میزان که دانه چیا برای پوست مفید است، خواص بسیاری نیز برای موهای شما دارد. در ادامه به برخی از فواید دانه چیا برای مو اشاره میکنیم.
1.تقویت مو
دانه چیا علاوه بر اینکه سرشار از ویتامین و مواد معدنی است، مقادیر بسیاری پروتئین نیز در خود دارد. این پروتئین به تقویت و درخشش ساقههای مو کمک شایانی میکند. همچنین جلوی ریزش یا موخوره را نیز میگیرد.
2.تقویت رشد مو
وجود و حضور اسیدهای آمینه در سطح زیاد در دانه چیا به افزایش سلامت پوست سر و مو کمک میکند؛ برای همین نیز موها فرصت بهتری برای رشد پیدا میکنند. با این توضیح، افزایش رشد مو را نیز میتوان از خواص دانه چیا دانست.
برای خرید شامپو تقویت کننده و ضد ریزش موی کافئین آلپسین با قیمت عمده کلیک کنید
3.صاف و ابریشمیشدن مو
همه ما از داشتن موهای صاف و ابریشمی لذت میبریم و گاهی برای تجربه این حالت، موهایمان را کراتینه میکنیم. یکی از خواص دانه چیا این است که کراتین ضروری مو را در خود دارد و به صاف و ابریشمیشدن مو کمک شایانی میکند.
4.افزایش درخشش مو
بعد از انجام رنگ یا دکلره یا پس از گذر زمان و افزایش سن افراد، یا حتی قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا هوای آلوده باعث میشود موها درخشش سابق خود را نداشته باشند. دانه چیا سرشار از زینک یا همان روی است و به درخشش بافت مو کمک بسیاری میکند.
5.ضخیمشدن مو
یکی از عارضههایی که به زیبایی و سلامت موی شما آسیسب جدی می زند، نازک شدن تارهای آن است. دانه چیا سرشار از ویتامینها و املاح معدنی است. اینها به گردش صحیح خون در پوست سر کمک میکنند و در نهایت موها را از خطر نازکشدن نجات میدهند.
طریقه مصرف دانه چیا به چه شکل است ؟
دانه چیا به روش های مختلف و فراوانی مورد استفاده قرارمیگیرد برای تمام سلیقه ها و ذائقه ها که به چند نوع آن اشاره خواهیم کرد.
1-پودر چیا:
از پودر دانه چیا به عنوان جایگزین آرد، در غذای کودکان،گاهی در سوپ استفاده میشود و گاهی میتوان به میزان ۱قاشق غذاخوری در شیر ریخته و میل کنید که به سلامت استخوان های خود بیشتر کمک کرده باشید.
2-جوانه چیا:
جوانه چیا مانند دیگر جوانه ها خیلی مفید به شمار میرود با این تفاوت که برای داشتن این جوانه کافیست دانه های آن را روی پارچه مرطوبی بریزیم و روزانه چندبار با اسپری آب پاشی کنیم تا زمانی که جوانه بزند وچندسانت قد بکشد و در سالاد یا سوپ ودرکنار استیک گوشت مصرف کنیم.البته برای افرادی که رژیم غذایی گیاه خواری دارند و یا ورزشکاران و افرادی که به سالم خوری معتقدند ازاین جوانه کامل بیشتر استفاده میکنند.
3-دانه خشک چیا:
از دانه چیا که هم به صورت خشک، پودر و خیس خورده استفاده میکنیم کاربردهای زیادی در انواع نوشیدنی ودسرهادارد،اما دانه خشک آن بسیار ترد است ودرسالاد ویا در کنار آجیل ها قابل میل کردن است.
4-دانه های خیس شده چیا:
دانه های خیس شده چیا با آب یا شیر بیشتر از موارد دیگر مورد مصرف قرار میگیرد و بیشتر در پودینگ ،انواع شربت و نوشیدنی ودرکنار ماست قابل استفاده است.
5-نوشیدنی چیا:
برای افرادی که به دنبال کاهش وزن و شادابی پوست هستند توصیه میشود هر روز صبح به صورت ناشتا به میزان ۱قاشق غذاخوری دانه چیا و یک لیوان آب ونصف یک لیمو ترش تازه نوش جان کنند.
6-ترکیب چیا با گرانولا و کوکی:
گرانولای خانگی که بسیار مقوی است با ترکیب آن با دانه چیا و مغز های دلخواه و جو دوسر میتوانیم گرانولای چیا تهیه کنیم و با اضافه کردن دانه چیا به کوکی های خانگی ظاهری جذاب و البته مقوی برای میان وعده کودکانمان داشته باشیم.
آیا مصرف دانه چیا عوارضی در بردارد؟
دانههای چیا به طور کلی برای مصرف بیخطر هستند. فقط برخی از افراد ممکن است به دانه چیا آلرژی داشته باشند، اما شایع نیست. مطالعهای در سال ۲۰۱۹ اشاره میکند که دانههای چیا دارای شباهتهای ساختاری با سایر مواد غذایی است که افراد ممکن است به آنها حساسیت داشته باشند، مانند دانههای کنجد و فندق. با این حال، مشخص نیست که چه تعداد از مردم تحت تأثیر این موضوع قرار دارند. هر فردی که پس از خوردن دانه چیا علائم جدیدی را تجربه میکند باید مصرف آن را متوقف و با پزشک مشورت کند.