هر سال با فرا رسیدن فصل زمستان و شیوع پدیده ی وارونگی هوا و افزایش آلودگی هوا نگرانی ها و سئوالات در مورد این مشکل و ارتباط آن با سلامت اعضای مختلف بدن و منجمله پوست و مو به اوج خود می رسند. ولی متاسفانه با گذشت این فصل و وزیدن بادهای بهاری و گرم شدن هوا مجدداً موضوع به طاق نسیان سپرده می شود و تا سال بعد از یادها می رود .به هر حال آلودگی هوا از موضوعاتی است که روز به روز ابعاد بیشتر و پیچیده تری پیدا کرده و اثرات سوء آن بر اعضای مختلف بدن مورد توجه و دقت محققین و پزشکان قرار گرفته است.
گرچه تأثیر آلودگی هوا بر پوست و مو به شکل علمی در منابع و مراجع پزشکی مورد بررسی قرار نگرفته است ولی متخصصین حوزه ی پوست و مو به صورت تجربی دریافته اند که در شرایط اضطراری که میزان سرب موجود در هوا افزایش می یابد، شکایت بیماران نیز از موارد خاصی بیشتر می شود. هوای آلوده دارای ذرات هیدروکربن، گوگرد و ذرات معلق است که مخاط تنفسی و پوست را تحریک می کند و از آنجا که پوست سر، صورت و دست ها در تماس مستقیم با هوا هستند، بیشتر از سایر نقاط بدن آسیب می بینند.
هوای آلوده چگونه به پوست آسیب میرساند؟
تحقیقات نشان میدهند آلودگی هوا مانند اشعههای مضر خورشید، به پوست ما آسیب میزند. آلایندههای هوا باعث پیری زودرس پوست ، آکنه ، سرطان پوست ، آلرژی ، تیره شدن پوست و آسیبهای دیگر میشوند. آلودگی هوا سد طبیعی و محافظ پوست را از بین میبرد و تولید کلاژن را مختل میکند. از بین رفتن کلاژن، باعث چروک شدن پوست میشود.
تأثیرات دیگر آلودگی هوا بر پوست
تماس طولانی پوست ما با هوای آلوده باعث بیماریها و آسیبهای پوستی متفاوتی میشود:
- کهیر
- پیری پوست
- لکهای تیره
- منافذ باز (پوست پرتقالی)
- پوست کدر و خشک
- از بین رفتن یکنواختی رنگ پوست
- آکنه، جوشهای سر سیاه و ریز
- اگزما (آماس پوست)
- تیره شدن رنگ پوست یا هایپرپیگمانته شدن آن (Hyperpigmentation)
- سرطان پوست
- پسوریازیس (این بیماری باعث ایجاد لکههای نقرهای یا قرمز ضخیم بر پوست میشود.)
جهت مشاهده و خرید شامپو روزانه مکس سافت با حجم و کفیت عالی با قیمت عمده کلیک کنید
مراقبت از پوست در آلودگی هوا:
اگر در شهرهای آلوده زندگی می کنید و یا در روزهای زمستانی به علت وارونگی هوا آلودگی هوا در محل زندگی شما زیاد می شود باید برای جلوگیری از آسیبهای آلودگی از هوا بر پوست یکسری روشهای مراقبتی انجام دهید.مهتاطب در این قسمت راه های زدودن آلودگی از پوست و افزایش مقاومت پوست در برابر تاثیرات آلودگی هوا را در ادامه مطلب برای شما بیان می کند:
1-مصرف آنتی اکسیدان ها
رادیکال آزاد مولکول یا یونی است که از نظر فرمولی الکترون های جفت نشده دارد و برای اینکه بتواند الکترون خود را تکمیل کند از سلولهای اطراف خود مثل سلول بدن انسان استفاده می کند.تجمع رادیکال های آزاد باعث ایجاد آسیب جدی به بدن مثل پیری زود رس ، ایجاد چین و چروک ، افتادگی پوست می گردد.
آنتی اکسیدانها تنها راه مقابله با اثرات منفی رادیکالهای آزاد هستند.این مواد باعث ایجاد تعادل رادیکال آزاد در بدن می شود . از جمله مهمترین و قوی ترین آنتی اکسیدانها شامل :مکمل های حاوی کو کیوتن Q10 ،ویتامین C و E ، A می باشد.
2- پاکسازی پوست با ماسک های صورت
برای پاک کردن پوست از آلودگی های هوا که در عمق پوست نفوذ کرده اند می توان از ماسکهای پاکسازی کننده مثل ماسکهای زغال فعال استفاده نمود.ماسکها که به شکل های مختلفی از جمله ژله ای ، ورقه ای ، خاک رسی و… هستند به راحتی داخل منافذ پوست نفوذ می کنند و با ترکیبات مفیدی که دارند باعث از بین بردن باکتری های مولد جوش و بیرون آوردن آلئدگی های پوست می گردند.سعی کنید هفته ای 2 تا 3 یار از ماسک های پاکسازی استفاده کنید.
3-پاکسازی پوست به روش مضاعف
پاکسازی و شستن پوست به روش مضاعف یا دو مرحله ای روشی از پاکسازی پوست است که در آن ابتدا شما صورت خود را با یک میسلارواتر و پد آرایش پاک کن تمیز می کنید و آلودگی آرایش را از پوست خود بر میدارید و سپس با یک شوینده مناسب صورت خود را مجددا می شوئید.
به این طریق ابتدا به وسیله میسلار واتر آرایش و آلودگی به راحتی پاک شده و شوینده نیز باقی مانده ی آرایش و خود میسلار واتر را می شوید و پوست پاک و بدون آلودگی خواهی داشت.
4-استفاده از تونر
تونر یک پاککننده بسیار عمیق است اما بعنوان یک مکمل پاک کننده باید مورد استفاده قرار بگیرد. هیچگاه با صورت کثیف یا دارای آرایش تونر را به صورت خود نکشید زیرا تونر وظیفه اصلی رساندن آب به لایه های زیرین پوست را دارد و اگر آلودگی زیادی روی پوست باشد این آلودگی ها را به عمق پوست می برد. سعی کنید بعد از پاکسازی مضاعف در شب زمانی که می خواهید به رختخواب بروید تونر را با یک پد آرایشی یا پنبه به صورت و گردن خود بمالید و بخوابید.
5-آبرسانی پوست
آبرسانی به پوست باعث ایجاد یک لایه محافظ بر پوست می شود که از ورود انواع آلودگی ها به پوست جلوگیری می نماید . همچنین وقتی پوست کم آب نباشد منافذ پوست خیلی کوچکتر می شوند و ذرات معلق در فضا نمی توانند وراد پوست شوند. آلودگی ها باعث خشکی ، تورم ، التهاب ، کهیر و اگزما پوستی می شوند که با آبرسانی تا حد زیادی شدت این بیماری ها کاهش می یابد.
6-آب بنوشید
تمام سلولهای بدن ما به آب نیاز دارند. پوست، خیلی سریع از کم آبی آسیب میبیند. اگر پوست شما کم آب شود، نمیتواند در برابر آلودگی هوا و اشعههای مضر از خود محافظت کند.
جهت مشاهده و خرید شامپو تقویت کننده مو مکس سافت با کیفیت و حجم عالی با قیمت عمده کلیک کنید
7-غذاهای حاوی آنتیاکسیدان و روغن سالم بخورید
برای حفظ سلامت پوست و کاهش تاثیر آلودگی هوا بر پوست میتوانید سیر، بادام، بادمجان، بروکلی، آووکادو، غلات کامل، ماهی و تخممرغ بخورید. این مواد غذایی خوشمزه به ترمیم پوست و بهبود بافتهای آن کمک میکنند.
8- از کرم مرطوب کننده کمک بگیرید
رادیکالهای آزاد معلق در هوا به پوست شما آسیب میزنند. شاید ندانید که استفاده از کرم مرطوب کننده یکی از راههای دیگر مراقبت از پوست در هوای آلوده است.
9-کرم ضد آفتاب را فراموش نکنید
هرچه بر اهمیت این نکته تأکید کنیم، باز هم کم است. استفاده از کرم ضد آفتاب خیلی مهم است.اشعه های فرابنفش خورشید نه فقط به پوست آسیب میزنند، بلکه تاثیر آلودگی هوا بر پوست را تشدید میکنند. کرم ضد آفتاب علاوه بر اشعههای مضر، در برابر آلودگی هوا و رادیکالهای آزاد از پوست محافظت میکند.
10-ویتامین C بخورید
ویتامین سی بهترین ماده برای مقابله با رادیکالهای آزاد است. استفاده از غذاهای حاوی Vitamin C آسیب آلایندهها را بهطور قابلتوجهی کم میکند.در کنار مواد غذایی حاوی ویتامین ث، استفاده از سرم ویتامین c برای صورت، تاثیر آلودگی هوا بر پوست را کاهش میدهد. این محصول لایه بردار، روشن کننده پوست و رطوبت رسان است و از ایجاد چین و چروک و پیری زودرس پوست هم جلوگیری میکند.
11) یکی، دو بار در هفته لایهبرداری کنید
لایه برداری یکی از مهمترین راهها برای مراقبت از پوست در هوای آلوده است. اگر بهطور مرتب پوستتان را لایهبرداری کنید، آلودگیها و باکتریها روی هم انباشته نمیشوند.
12-قرار نگرفتن در فضاهای بازی که آلوده هستند
تا جایی که می توانید در زمانهایی که هوا آلودگی دارد از منزل خارج نشوید تا دچار مشکلات پوستی نشوید.
منبع:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28195077
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fenvs.2014.00011/full